måndag 10 september 2018

Varm laxsallad

Det här är en trevlig "allt-i-ett-rätt" som jag hittade i tidningen "Laga Lätt" som fanns för en 7-8 år sedan. Laxsalladen serveras ljummen.

Detta behövs till 6-8 personer (för 4 pers inom parantes)

  • 1,6 kg småpotatis (8 hg)
  • 2 msk olivolja (1 msk)
  • 2 krm salt (1 krm)
  • 2 krm svartpeppar (1 krm)
  • 2 stora morötter (1 stor morot)
  • 300 gram haricot vertes (150 g)
  • 2 röda lökar (1 röd lök)
  • 2 citroner (1 citron)
  • 9 hg  laxfilé (450 g)
  • smör eller rapsolja till stekning
  • 1 kruka persilja (1/2 dl)

Dressing:


  • 2 msk dijonsenap (1 msk)
  • 4 msk flytande honung (2 msk)
  • 2 msk kapris (1msk)
  • 2 msk olivolja (1 msk)
  • saft från 2 citroner (1 citron)
  • 1,5 tsk flingsalt (0,75 tsk)
  • 2 krm svartpeppar (1 krm)

  • Gör så här
    • Dela potatisen i halvor. Torka gärna av den lite grann med en ren kökshandduk eller hushållspapper.
    • Lägg potatisen i en bunke
    • Blanda olivolja, salt och svartpeppar
    • Häll oljeblandningen över potatisen och blanda runt
    • Lägg bakplåtspapper på en plåt och lägg över potatisen
    • Stek i 250 grader i ca 25 minuter tills de är klara

    Grönsaker
    • Gör så här:
    • Skala och hyvla morötterna
    • Koka haricot verten och morötterna i lite saltat vatten 1-2 minuter
    • Skölj i kallt vatten
    • Skala och skär den röda löken i 1/2 cm skivor
    • Skär citronerna i 1/2 cm skivor. Låt dem rinna av på hushållspapper


    Lax
    • Skär laxen i 2x2 cm kuber och låt rinna av på hushållspapper

    Blanda ihop dressingen


    Gör så här:

    • Stek citron och lök i 2 tsk rapsolja 2 minuter till vacker färg och ta upp dem
    • Stek laxen ca 5 minuter och krydda med flingsalt och svartpeppar
    • Tillsätt morötter och bönor sista minuten
    Servering

    • Ta fra)m ett vackert stort serveringsfat eller skål, och varva potatis, bönor, morot och persilja
    • Toppa med laxen
    • Garnera med lök och citron
    • Ringla över dressingen
    Servera med ett gott svalt vitt vin! (eller....Boulard Cidre de Normandie Brut 1848 Frankrike 4,5% 49 kronor, alkoholfri halvtorr cider med smak av äpple Stowford Press England 0,5% 9,90

    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar