Detta behövs till 6-8 personer (för 4 pers inom parantes)
- 1,6 kg småpotatis (8 hg)
- 2 msk olivolja (1 msk)
- 2 krm salt (1 krm)
- 2 krm svartpeppar (1 krm)
- 2 stora morötter (1 stor morot)
- 300 gram haricot vertes (150 g)
- 2 röda lökar (1 röd lök)
- 2 citroner (1 citron)
- 9 hg laxfilé (450 g)
- smör eller rapsolja till stekning
- 1 kruka persilja (1/2 dl)
Dressing:
Gör så här
- Dela potatisen i halvor. Torka gärna av den lite grann med en ren kökshandduk eller hushållspapper.
- Lägg potatisen i en bunke
- Blanda olivolja, salt och svartpeppar
- Häll oljeblandningen över potatisen och blanda runt
- Lägg bakplåtspapper på en plåt och lägg över potatisen
- Stek i 250 grader i ca 25 minuter tills de är klara
Grönsaker
- Gör så här:
- Skala och hyvla morötterna
- Koka haricot verten och morötterna i lite saltat vatten 1-2 minuter
- Skölj i kallt vatten
- Skala och skär den röda löken i 1/2 cm skivor
- Skär citronerna i 1/2 cm skivor. Låt dem rinna av på hushållspapper
Lax
- Skär laxen i 2x2 cm kuber och låt rinna av på hushållspapper
Blanda ihop dressingen
Gör så här:
- Stek citron och lök i 2 tsk rapsolja 2 minuter till vacker färg och ta upp dem
- Stek laxen ca 5 minuter och krydda med flingsalt och svartpeppar
- Tillsätt morötter och bönor sista minuten
Servering
- Ta fra)m ett vackert stort serveringsfat eller skål, och varva potatis, bönor, morot och persilja
- Toppa med laxen
- Garnera med lök och citron
- Ringla över dressingen
Servera med ett gott svalt vitt vin! (eller....Boulard Cidre de Normandie Brut 1848 Frankrike 4,5% 49 kronor, alkoholfri halvtorr cider med smak av äpple Stowford Press England 0,5% 9,90
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar