lördag 22 september 2018

Risotto med karamelliserad fänkål & misofräst svamp

En riktigt lyxig risotto som garanterat imponerar på vegokompisarna

för 4-6 pers

5 dl arborioris
2 fänkål a 250 g
2 tsk rårörsocker
1 msk vit balsamvinäger
11/2 liter vatten
3 grönsaksbuljongtärningar
2 schalottenlökar
2 dl vitt vin
2 dl finriven parmesan
65 g rucola
smör rapsolja
salt svartpeppar
citronklyftor och färsk timjan till servering

Misofräst svamp:

200 g portabello
1 liten vitlöksklyfta
1 msk japansk soja
1 tsk brun misopaste
1/2 msk vit balsamvinäger eller risvinäger
1 tsk honung

Gör så här


  • Skölj fänkålen och skär bort toppstammarna och spara. Halvera och skär bort den hårda roten. Skär resten av fänkålen i tunna skivor
  • skala schalottenlöken, finhacka den och fänkålsstmmarna
  • fräs den skivade fänkålen i 2 msk rapsolja på medelvärme tills den mjuknar och får lite färg
  • Tillsätt rörsocker, vinäger och 1/2 tsk salt. Låt fräsa ytterligare 2.3 min på svag värme. Ställ åt sidan
  • Misofräst svamp: Ansa och skär portabello i tunna skivor. Skala och finhacka vitlöken
  • rör ihop soja, misopaste, vinäger och honung
  • fräs porttabellon i 2 msk rapsolja på medelvärme tills den får lite färg. Tillsätt vitlöken och fräs ytterligare 1-2 minuter. Ta från värmen och häll på sojablandningen. Ställ åt sidan
  • koka upp en kastrull med vatten och grönsaksbuljong. Ta från värmen
  • fräs den hackade schalottenlöken och fänkålsstammarna i 3 msk smör i en stor kastrull på låg värme tills löken mjuknar
  • tillsätt riset och låt fräsa några minuter
  • häll i vinet och låt koka tills allt vin kokat in
  • tillsätt sedan buljongen lite i taget. Låt sjuda på medelvärme under omrörning tills riset är mjukt men har lite tuggmotstånd ca 20-30 min
  • rör ner parmesan och smaka av med salt och peppar
  • vänd ner rucolan i risotton och toppa med karamelliserade fänkålen, misofrästa svampen och färsk timjan samt servera med citronklyftor


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar