för 4-6 pers
5 dl arborioris
2 fänkål a 250 g
2 tsk rårörsocker
1 msk vit balsamvinäger
11/2 liter vatten
3 grönsaksbuljongtärningar
2 schalottenlökar
2 dl vitt vin
2 dl finriven parmesan
65 g rucola
smör rapsolja
salt svartpeppar
citronklyftor och färsk timjan till servering
Misofräst svamp:
200 g portabello
1 liten vitlöksklyfta
1 msk japansk soja
1 tsk brun misopaste
1/2 msk vit balsamvinäger eller risvinäger
1 tsk honung
Gör så här
- Skölj fänkålen och skär bort toppstammarna och spara. Halvera och skär bort den hårda roten. Skär resten av fänkålen i tunna skivor
- skala schalottenlöken, finhacka den och fänkålsstmmarna
- fräs den skivade fänkålen i 2 msk rapsolja på medelvärme tills den mjuknar och får lite färg
- Tillsätt rörsocker, vinäger och 1/2 tsk salt. Låt fräsa ytterligare 2.3 min på svag värme. Ställ åt sidan
- Misofräst svamp: Ansa och skär portabello i tunna skivor. Skala och finhacka vitlöken
- rör ihop soja, misopaste, vinäger och honung
- fräs porttabellon i 2 msk rapsolja på medelvärme tills den får lite färg. Tillsätt vitlöken och fräs ytterligare 1-2 minuter. Ta från värmen och häll på sojablandningen. Ställ åt sidan
- koka upp en kastrull med vatten och grönsaksbuljong. Ta från värmen
- fräs den hackade schalottenlöken och fänkålsstammarna i 3 msk smör i en stor kastrull på låg värme tills löken mjuknar
- tillsätt riset och låt fräsa några minuter
- häll i vinet och låt koka tills allt vin kokat in
- tillsätt sedan buljongen lite i taget. Låt sjuda på medelvärme under omrörning tills riset är mjukt men har lite tuggmotstånd ca 20-30 min
- rör ner parmesan och smaka av med salt och peppar
- vänd ner rucolan i risotton och toppa med karamelliserade fänkålen, misofrästa svampen och färsk timjan samt servera med citronklyftor
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar