onsdag 12 september 2018

Chicken satay

De här spetten med jordnötssås var en av rätterna i den buffé, som jag bjöd på när jag fyllde 50 år. De blev riktigt goda, men konstigt nog har jag aldrig lagat dem igen. Kul att rensa bland gamla recept och hitta små godingar.

Det här behövs till 6 personer

Börja med att laga till jordnötssåsen

Det här behövs:

  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 ska olja
  • 2 tsk chilipulver
  • 1/2 tsk ingefära (torkad)
  • 1/2 tsk spiskummin
  • 1/2 tsk koriander (torkad)
  • 2 krm sambal oelek
  • 2 msk brun farin eller rårörsocker
  • 1 tsk salt
  • 200 krm jordnötssmör
  • 2 msk pressad lime eller citron
  • 3 dl vatten
Gör så här:

  • Skala och finhacka vitlöken
  • Blanda ihop alla torra kryddor i en liten skål
  • Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull och fräs vitlöken med alla torra kryddor i ca 1 minut under omrörning
  • Blanda ner alla övriga ingredienser, koka upp och sjud tills såsen tjocknar ca 3-4 minuter. Rör om då och då
  • Späd eventuellt med lite mer vatten vid uppvärmingen vid serveringen
Kycklingspetten

  • 6 kycklingfiléer
  • 2 charlottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl soja (undrar om det blir bättre med japansk än vanlig svampsoja?)
  • 2 tsk brun farin/rårörsocker
Gör så här:

  • Skär filéerna i 1 cm stora bitar
  • Skala och hacka lök och vitlök
  • Blanda lök, soja och socker i en skål
  • Lägg i kycklingenoch rör om väl
  • Täck över och ställ i kyl minst en timme
  • Lägg 10-12 små träspett i blöt ca 30 minuter innan grillning
  • Sätt ugnen på grillvärme eller hög övervärme
  • Fördela köttbitarna på spetten. Grilla dem ca 5 minuter
  • Servera med den varma såsen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar