tisdag 25 september 2018

Saffranspannkaka

En gång om året äter jag numera saffranspannkaka, och det är på julafton. Det beror på att dotterns mans släkt på morssidan kommer från Gotland...och se på Gotland...där äts det saffranspannkaka. Så svärsonen vill ha sin traditionsenliga saffranspannkaka på julafton. Tacksamma är vi! Det är sååå himla gott med ljummen saffranspannkaka, som serveras med kall vispgrädde och sylt.

Jag hittade det här receptet i tidningen Tove för länge sedan. Jag har aldrig testat det, men kanske blir det av i höst! namnam!

Det här behövs


  • 1,5 dl grötrisgryn
  • 0,5 tsk salt
  • 3 dl vatten
  • 2 msk smör
  • 6dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 200 g finhackad sötmandel
  • 3 st fint hackade bittermandlar
  • 3 msk honung
  • 1 g saffran 
  • 3 ägg
Gör så här

  • koka grötriset med vatten och salt under lock tills vattnet kokat bort, och riset blivit mjukt.
  • finhacka sötmandeln och bittermandeln
  • rör ner den hackade mandeln i grötriset
  • vispa äggen
  • rör ner äggen i riset
  • rör ner övriga ingredienser i riset, dvs smör, mjölk, grädde, honung och saffran
  • häll smeten i en smord och bröad form
  • grädda 25 minuter i 200 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar