Val av fett ur viktsynpunkt
I stekpannan
Kokosfett och smör domineras av mättat fett och klarar därför upphettning bra
Rapsolja och olivolja funkar till stekning. De domineras av enkelomättat fett som kan upphettas utan att förstöras
Kyckling, fisk och qorn suger inte upp särskilt mycket fett, så där kan man välja vilket fett man vill ur kalorisynpunkt
Det motsatta gäller färsrätter, saneringar, wok och pannkakor
Ät inte stekfettet. Det är rent onyttigt och kaloririka
Teflonpannor kräver mycket lite fett, men med en välskött gjutjärnspanna funkar det nästan lika bra. Diska den inte med diskmedel, utan bara hett vatten. Torka ur den. Olja in gjutjärnspannan då och då.
Till salladen
Använd sparsamt med olivolja och öka i stället andelen vinäger och späd ut med vatten i lika mängd som vinägern
I såser
Smör och grädde ger många kalorier men kan motiveras smakmässigt om maten för övrigt är mager och har få kalorier tex quorn, kokt fisk eller kyckling. Då är det okey med en liten mängd bechamel, bearnaise eller gräddsås
Vid feta matvaror tex korv och friterad mat bör såsen göras av yoghurt eller t ex krossade tomater.
Ett magrare alternativ vid tillredning av vit sås är att reda med maizena och vatten. Var noggrann att krydda bra med tex citron peppar o salt
Obs att kokosmjölk har ungefär samma fetthalt som matlagningsgrädde
På smörgåsen
I stället för margarin eller smör, smakar det bra med saftiga pålägg så som keso, kesella, mjukost, avokado och hummus. Smaksätt med kryddor och örter, eller oliver och vitlök
Äter man bröd t ex till en soppa behövs inget matfett på brödet, utan det kan doppas i soppan på franskt vis
Bregott är en blandning mellan smör och rapsolja och kan användas i ett tunt lager om man absolut vill ha matfett på brödet
Köpemackor med röror är i regel mycket kaloririka då de baseras på majonäs
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar