torsdag 13 september 2018

Kokostoppar

I dag är det dags för en klassiker, nämligen kokostoppar! Dock med lite förändrat recept än det gamla vanliga. Det fiffiga med den här kakan är att, förutom att vara himla god, så är den lättlagad, och glutenfri.

Detta behövs till 15 toppar:


  • 400 gram riven kokos
  • 320 gram rörsocker
  • 120 gram smält smör
  • 3 ägg
  • 1 citron eller lime, finrivet skal
Gör så här:
  • sätt ugnen på 200 g
  • rosta hälften av kokosen på en bakpappersklädd plåt mitt i ugnen ca 8-10 minuter. Rör om ett par gånger under tiden. Ta ut och låt svalna
  • lägg alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en deg med rena händer. Det ska bli en smidig och jämn massa. Ställ in i kylen en stund. 
  • Dela upp i 15 lika stora delar, vilket blir ca 60 g styck
  • forma till runda bollar. Känns bollarna varma kan man ställa in dem i kylen en stund innan man formar dem till toppar.
  • använd handen för att forma bollen till en kon. Banka botten lätt mot bordet för att skapa en stadig grund. Spesen gör du genom att rulla kakan mot bordet med öppen handflata
  • Kyl topparna före gräddning ca 1,5 timmar, eller frys in om inte alla ska gräddas direkt. De håller månader i frysen ogräddade. Kylskåpstemperera dem för gräddningen
  • sätt ugnen på 220 grader och grädda de kylda topparna på en plåt med bakplåtspapper mitt i ugnen tills de fått fin färg runt om och lite svart spets i ca 8-10 minuter
  • lyft försiktigt ut plåten ur ugnen, de finns risk att de välter innan de satt sig.
Jag har sett kokoskakor som varit rundade också...verkar lättare att göra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar