onsdag 12 september 2018

Revbensspjällkryddig kycklingfilé

Jag har lite delade känslor för jul-revbensspjäll. Jag tycker så mycket om själva kryddningen, ja smaken på revbensspjällen, men gillar inte själva konsistensen. Broskigt, segt fett förutom ett par riktigt goda möra bitar man kan lyckas få tag i.

Nu slog det mig, att man kanske kan använda kyckling i stället för revben, men ändå använda den goda "revbenskryddningen"

Värt ett försök till nästa julbord!?

Det ska helst bli kryddigt, sött och starkt på samma gång.

Till 8 portioner behövs


  • 8 kycklingfiléer
  • 1,5 dl rårörsocker
  • 1,5 dl flytande honung
  • 3/4 äppelcidervinäger
  • 3 vitlöksklyftor
  • 4 msk soja
  • 1 msk salt
  • 2 tsk tabasco
  • 1,5 msk riven färsk ingefära
  • saften av 1 apelsin
Kryddrubb

  • 1 tsk svartpepparkorn
  • 5 kryddnejlikor
  • 1 tsk chiliflakes
  • 2 msk grillkrydda
Garnera med apelsinskivor

Dag 1

  • Skär kycklingen i bitar
  • Koka upp socker, honung och vinäger och småkoka till sockret löst sig
  • Blanda i riven vitlök, soja, salt, tabasco, ingefära och apelsinsaft
  • låt svalna
  • blanda marinaden med köttet i en plastpåse och marinera i kyl i ett dygn
  • mortla samman alla kryddorna
  • ta upp köttet ur marinaden och gnid in dem med kryddrubben
  • lägg köttet i en långpanna och tillaga på175 g tills kycklingen är klar ca 10-15 minuter
  • ös gärna med spadet ett par gånger under tiden
  • Lägg upp på fat och garnera med apelsinskivor/klyftor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar