måndag 10 september 2018

Marängtårta med jordgubbsmousse

Det här handskrivna receptet har jag fått av min älskade svärmor Gunhild, som var så duktig på att baka. Receptet är daterat 5 januari 1985.

Det här behövs:


  • 125 gram smör
  • 1 dl socker
  • 2 äggulor
  • 1 dl mjölk 
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
Till marängen

  • 2 äggvitor
  • 1 3/4 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 dl flagad mandel

Till moussen

  • 1/2 - 1 liter färska jordgubbar
  • 2.3 msk socker
  • 2-3 dl vispgrädde
Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och pensla det lätt med olja eller smör
  • Rör smör och socker poröst
  • Rör ner äggulorna
  • tillsätt mjölken samt mjölet som innan blandats med bakpulvret
  • Bred ut smeten på bakplåtspapperet
  • Vispa äggvitorna till hårt skum. Rör ner sockret och vaniljsockret
  • Bred ut marängsmeten ovanpå den första smeten
  • Strö över mandeln
  • grädda kakan i ugnen tills marängen fått färg och är torr, ca 20 minuter
  • Lyft upp kakan och låt den kallna på ett galler. Lossa den sedan från bakplåtspappret
  • Mosa jordgubbarna och blanda med socker
  • Vispa grädden ganska hårt och blanda med jordgubbsmoset
  • Dela tårtbotten i 2 delar
  • Bred ut fyllningen på den ena delen och lägg den andra ovanpå









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar