I stekpannan
Välj i första hand kallpressad olivolja, som domineras av enkelomättat fett, tål upphettning bra och innehåller naturliga antioxidanter.
Även kokosfett är ett bra alternativ. Det är ett värmetålig mättat fett, lite nyttigare än smör.
Rapsolja funkar också, men innehåller förhållandevis mycket Omega 3 så den bör det inte upphettas för mycket. Använd absolut inte rapsoljan till fritering
Solrosolja och linfröolja har hög andel fleromättat fett, vilket kan förstöras vid upphettning, så att de positiva hälsoeffekterna försvinner. Skippa dessa.
Till salladen
Väl helst kallpressade olivolja. Eftersom oljan inte kommer att upphettas kan man även prova fleromättade fetterna solrosolja och linfröolja
Använd avokado i salladen eller strö nötter/frön så får man nyttigt fett i naturlig form och kan. skippa dressingen.
Såser
Använd kallpressade olivolja i stället för smör eller margarin
Server hummus eller guacamole som alternativ till varm sås
Gör en gryta så behövs inte sås
På smörgåsen
Väl i första hand kallpressade olivolja. Den kan smaksättas med exempelvis lite vitlök
Vill man breda något fast fett på smörgåsen rekommenderas kokosfett,, smör eller Bregott
Undvik lättmargarin. Bred heller mycket tunt med smör eller Bregott
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar