tisdag 11 september 2018

Fett för ett nyttigare liv

I stekpannan

Välj i första hand kallpressad olivolja, som domineras av enkelomättat fett, tål upphettning bra och innehåller naturliga antioxidanter.

Även kokosfett är ett bra alternativ. Det är ett värmetålig mättat fett, lite nyttigare än smör.

Rapsolja funkar också, men innehåller förhållandevis mycket Omega 3 så den bör det inte upphettas för mycket. Använd absolut inte rapsoljan till fritering

Solrosolja och linfröolja har hög andel fleromättat fett, vilket kan förstöras vid upphettning, så att de positiva hälsoeffekterna försvinner. Skippa dessa.

Till salladen

Väl helst kallpressade olivolja. Eftersom oljan inte kommer att upphettas kan man även prova fleromättade fetterna solrosolja och linfröolja

Använd avokado i salladen eller strö nötter/frön så får man nyttigt fett i naturlig form och kan. skippa dressingen.

Såser

Använd kallpressade olivolja i stället för smör eller margarin

Server hummus eller guacamole som alternativ till varm sås

Gör en gryta så behövs inte sås

På smörgåsen

Väl i första hand kallpressade olivolja. Den kan smaksättas med exempelvis lite vitlök

Vill man breda något fast fett på smörgåsen rekommenderas kokosfett,, smör eller Bregott

Undvik lättmargarin. Bred heller mycket tunt med smör eller Bregott

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar